Iulian Plescan, ARES: Tot mai multi romani se trateaza in spitalele private din tara. Afara, aceeasi interventie costa cel putin dublu

Iulian Plescan, ARES: Tot mai multi romani se trateaza in spitalele private din tara. Afara, aceeasi interventie costa cel putin dublu

Iulian Plescan, Directorul Operational al Centrelor de Excelenta ARES, spune ca piata serviciilor medicale private ar putea atinge in acest an nivelul de 650 milioane de euro, daca operatorii din domeniu vor propune alternative viabile pentru pacientii care merg in strainatate sa se trateze. ”Romanii cheltuie in fiecare an aproximativ 100 milioane de euro in alte tari pentru divserse interventii medicale”, subliniaza Iulian Plescan in cadrul unui interviu acordat publicatiei online www.doctornews.ro.

Oficialul Centrelor de Excelenta ARES ofera exemple edificatoare privind costurile din cadrul spitalelor private din Romania comparativ cu cele din alte tari. Astfel, aflam ca inchiderea percutana a malformatiilor congenitale cardiace presupune in Romania (la ARES) un pret situat intre 5.000 si 8.500 de euro, fata de Germania, unde ajunge la 18.000 de euro, Grecia – 13.000 de euro, Israel – 16.000 de euro, Turcia – 15.000 de euro sau Austria – 15.000 de euro.

Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES au realizat in 2013 o cifra de afaceri de 2,8 milioane de euro, previziunile pentru acest an vizand venituri intre 3,1 si 3,2 milioane de euro. ”Avand in vedere faptul ca suntem un centru supraspecializat in proceduri minim invazive, care se dovesc a fi revolutionare, tratand afectiunile pacientului pastrandu-i totodata integritatea anatomica, un pacient consuma in medie servicii medicale in valoare de 10.000 de lei. Costurile procedurilor noastre se situeaza intre 1.500 si 40.000 lei”, sustine Iulian Plescan.

- Cum a fost anul 2013 pentru piata serviciilor private de sanatate, la cat evaluati segmentul de profil si ce evolutie va consemna domeniul in 2014 si in anii urmatori?
- Ca in fiecare an, piata serviciilor medicale private din Romania este in crestere, anul 2013 incheindu-se cu o crestere de 20% fata de anul 2012, cifra fiind de 550 milioane de euro. Avand in vedere evolutia sistemului sanitar in anul 2014, ma astept ca aceasta piata sa atinga cifra de 600 milioane de euro. Putem chiar ajunge la 650 milioane de Euro in curand daca vom reusi sa propunem alternative viabile pentru pacientii care merg in strainatate sa se trateze. Acestia cheltuie in fiecare an aproximativ 100 milioane de euro in alte tari. Bineinteles ca putem lua aceste cifre, care la prima vedere par uriase, prin comparatie cu alte state. Daca impartim cele 550 milioane de euro la numarul de locuitori, ne dam seama ca un roman consuma in medie servicii medicale private in valoare de 29 de euro pe an. In Cehia spre exemplu aceasta cifra este de 9 ori mai mare. Ceea ce ne da incredere este ca pacientul roman devine mai informat de la an la an, acesta fiind unul din motivele pentru care am reusit, in cadrul Centrelor de Excelenta ARES sa efectuam din ce in ce mai multe proceduri revolutionare, care pana la venirea noastra in piata, erau efectuate doar in strainatate. Spre exemplu, inchiderea percutana a malformatiilor congenitale cardiace, interventie care se poate realiza in cadrul Centrelor de Excelenta ARES, unde avem o sectie destinata inchiderii percutane ale acestor afectiuni, presupune costuri intre 5.000 si 8.500 de euro, iar calitatea actului medical este superioara fata de alte tari. Spre comparatie, un simplu caz in Germania ajunge la 18.000 de euro, in Grecia la 13.000 de euro, in Israel – 16.000 de euro, in Turcia – 15.000 de euro, in Austria – 15.000 de euro. Din ce in ce mai multi pacienti inteleg ca acele contributii sociale pe care ei le platesc sunt dedicate cazurilor de urgenta, de traume, unde statul trebuie sa intervina de urgenta pentru a salva pacientul. Acele contributii nu sunt achitate pentru tratarea lor peste 20 de ani, ci pentru tratarea acelui pacient care in ziua urmatoare are un accident de masina. Si in acest considerent, pacientul care doreste sa primeasca cele mai noi si mai bune servicii medicale, in conditii premium, va trebui sa achite contravaloarea acestora, care este mult mai mica decat in alte tari europene. Eu ma bucur ca din ce in ce mai multi pacienti cauta solutii de calitate la ei in tara. Pacientul roman nu mai trebuie sa plece in Europa pentru a se trata, deoarece Europa a venit in Romania prin medicii de renume regasiti in cadrul centrelor noastre, prin calitatea serviciilor medicale, precum si a tehnologiei de ultima ora. Vom avea din ce in ce mai multi pacienti romani care vor alege sa se trateze in tara.

Iulian Plescan- Care sunt principalele probleme cu care se confrunta operatorii privati de sanatate?
- Problemele sunt numeroase, insa o parte dintre ele sunt rezolvabile. Fiind un centru exclusiv privat, lupta noastra cea mai mare este cea legata de sanatatea, siguranta si confortul pacientului. El este pe primul loc si toata atentia noastra trebuie canalizata catre acesta. Pacientul nu este niciodata “un pacient” ci este un om cu o poveste, o viata, o familie la care vrea sa se intoarca si o sanatate pe care trebuie sa si-o recapete. Este acel om care ti-a incredintat viata, iar in acea perioada, fie ea si foarte scurta in cazul interventiilor minim invazive, toate resursele tale trebuiesc canalizate catre acesta. De multe ori iti intra in spital un pacient si iti pleaca un prieten, un om care te stimeaza, te respecta si iti multumeste. Politica Centrelor ARES se bazeaza pe o interactiune de exceptie cu pacientii sai, intreaga echipa operationala concentrandu-se asupra sanatatii, sigurantei si confortului pacientului atat pe durata spitalizarii cat si dupa externare, echipa noastra pastrand legatura cu acestia chiar si dupa 2 ani de la efectuarea unei proceduri. Scopul meu ca director operational este sa identific o problema sociala, sa propun o solutie viabila pentru tratarea acelei afectiuni iar aceasta solutie sa o aplic personalizat. Pentru ca fiecare dintre noi suntem diferiti, si avem alte asteptari, alte dorinte, vedem lucrurile diferit. Daca esti un operator cu finantare mixta, atat de la pacient cat si de la Casa de Sanatate, problemele tale se multiplica. Daca as enumera cateva, as spune in principal proasta finantare a statului catre operatorii privati. O coronarografie spre exeplu este decontata cu 500 de lei, aceasta suma fiind insuficienta pentru materialele sanitare necesare, fara a mai lua in calcul celelalte cheltuieli precum salariile cadrelor medicale si a personalului non medical implicat, amortizarea investitiei in logistica spitalului respectiv, profitabilitate etc. Spre exeplu in cazul malformatiilor congenitale cardiace, pentru inchiderea percutana a acestora nu se deconteaza nimic, suma fiind suportata in intregime de catre pacient. O alta problema a fi stabilirea si implementarea clara a cadrului legislativ in ceea ce priveste decontarea partiala sau totala de catre stat a serviciilor medicale iar in cazul in care se hotaraste ca decontarea este totala de catre stat iar pacientul nu mai achita nimic, atunci ar trebui recalculata valoarea. In orice caz trebuie sa se stabileasca daca exista coplata ori nu. Pentru ca legislativ nu exista dar faptic da.

- Cum privesc romanii domeniul serviciilor medicale private si care sunt cele mai accesate servicii? De ce ar trebui sa apeleze romanii la operatorii privati, care ar fi motivatiile si de ce avantaje pot beneficia?
- Din ce in ce mai multi pacienti aleg sa se trateze in spitalele private. Este adevarat ca pacientul a inceput cu un test, o evaluare a sistemului privat si anume cu testarea clinicilor si a spitalelor pe partea de ambulator. Centrul care a reusit sa castige increderea pacientului a reusit sa efectueze si interventii chirugicale sau minim invazive. Pacientul roman avea nevoie de servicii medicale premium, inovatoare care sa-l faca sa ramana in Romania pentru a-si trata afectiunea, fara sa mai plece in strainatate. In momentul de fata putem declara cu incredere ca Romania poate oferi servicii medicale premium si un act medical superior multor spitale renumite din Europa. Cred ca cele mai solicitate servicii medicale in sistemul sanitar privat romanesc sunt cele de supra nisa, unde cativa dintre operatorii privati au reusit sa exceleze. Acesta este si crezul nostru, a celor din Centrele de Excelenta ARES. Crezul nostru il reprezintă TERAPIA CONSERVATOARE, medicina este revolutionara abia atunci cand vei trata un pacient de o afectiune pastrandu-i totodata integritatea anatomica. In aceasta supra nisa vom excela, in angiologie, si ne vom asigura, ca in acest domeniu, suntem cei mai buni din Europa.

- Cu ce rezultate au incheiat anul 2013 Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES si ce obiective si-a propus compania pentru acest an? Care este nivelul investitiilor preconizate a fi realizate in 2014 si care vor fi proiectele prioritare?
- T1 2014 reprezinta o crestere cu 22% a numarului de pacienti si 45 % a cifrei de afaceri fata de acelasi trimestru al anului trecut, in timp ce costurile procedurilor au stagnat sau chiar au scazut in unele cazuri. Am identificat nevoile pacientilor si am reusit sa le venim in intampinare cu solutii eficiente. Astfel, intreg business-ul nostru este construit pe dinamism si reactie rapida. Toti pacientii nostri sunt externati dupa 24 de ore de la realizarea interventiei. Din punct de vedere financiar am incheiat anul 2013 cu o cifra de afaceri de 2,8 milioane de euro si prevedem ca vom incheia anul 2014 cu o cifra de afaceri intre 3,1 si 3,2 milioane de euro. Politica Centrului de Excelenta ARES este de a excela in domeniul angiologiei. Iar acest lucru nu se intampla daca nu investesti continuu. Ca sa inovezi si sa excelezi in acest domeniu este nevoie de investitii permanente, in echipament, in oameni, in softuri si cel mai important in dispozitive medicale de ultima generatie. Pana in prezent, tot profitul a fost reinvestit in aparatura existenta prin achizitionarea de software de ultima generatie precum si in alte echipamente noi. Vom continua sa investim in centrele existente, precum si in viitoarele noastre centre.

- Cati pacienti se trateaza anual in cadrul Centrelor de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES si care este costul mediu al unei interventii?
- In centrul din Bucuresti, in anul 2013, s-au tratat 850 de pacienti iar pentru anul 2014, previzionam ca vom pastra cresterea pe care am avut-o in T1 2014 vs T1 2013, adica 22% mai multi pacienti. Daca aceasta crestere va ramane pe tot parcursul anului, vom depasi 1.000 de pacienti pe an tratati in cadrul centrul nostru. In ceea ce priveste centrul din Suceava, avem un numar de 500 de pacienti tratati, iar in 2014 speram sa crestem la 600 de proceduri pe an. Avand in vedere faptul ca suntem un centru supraspecializat in proceduri minim invazive, care se dovesc a fi revolutionare, tratand afectiunile pacientului pastrandu-i totodata integritatea anatomica, un pacient consuma in medie servicii medicale in valoare de 10.000 de lei. Costurile procedurilor noastre se situeaza intre 1.500 si 40.000 lei. Important este ca pacientii nostri aleg sa efectueaze in cadrul centrelor noastre atat diagnosticul angiographic cat si tratamentul afectiunilor lor, si, de cele mai multe ori, aleg cele mai noi terapii si dispozitive. Bineinteles ca in cazul in care esti un pacient cu boala coronariana ischiemica si vrei sa efectuezi procedura de revascularizare coronariana cu stenturi bioresorbabile, adica cele mai revolutionare stenturi din lume care au fost montate in premiera europeana in cadrul centrelor noastre, cu siguranta acesta dezvolta si un cost destul de mare, insa luand in calcul beneficiile imense pe are le prezinta stenturile bioresorbabile, consider ca este o procedura revolutionara la un cost corect.

- Cum caracterizati piata muncii din domeniul medical si ce planuri au Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES pe directia recrutarii de personal in 2014?
- Piata muncii in acest domeniu este in continua crestere si de altfel este unul dintre cel mai bine platit din Romania. Noi cei de la ARES investim foarte mult in oameni, pentru ca ei sunt cei care interactioneaza cu pacientul. Este foarte important ca acestia sa fie foarte bine pregatiti pentru ca si pacientii nostri sunt din ce in ce mai bine informati. Aparatele, oricat de tehnologizate ar fi ele, fara o echipa complexa care porneste de la medici interventionisti experimentati, medici clinicieni supraspecializati pe patologii si o echipa operationala complexa, intotdeauna pregatita sa vina in sprijinul pacientului, sunt doar niste bucati de metal cu circuite in ele. In cadrul ARES totul se comporta ca o inima. Daca am face un joc de imaginatie, atunci medicii sunt ventriculii, aparatura de ultima generatie sunt atriile, echipa operationala sunt valvele intre cele 4 camere iar dorinta noastra de a ajuta oamenii sunt impulsurile electrice care pornesc tot sistemul. Daca ceva nu merge bine, oricare dintre ele, atunci inima nu va functiona. In anul 2014 ni s-au alaturat alti 4 colegi, iar pana in prezent echipa operationala, adica personalul non medical, este formata din 30 de oameni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.