Investitii in noi clinici, dar si posibile fuziuni si achizitii în 2015 în piata de servicii medicale private

Investitii in noi clinici, dar si posibile fuziuni si achizitii în 2015 în piata de servicii medicale private

Principalii operatori de servicii medicale private din Romania vor continua si în 2015 investitiile în extinderea cu noi clinici si diversificarea serviciilor, într-o piata care creste în medie cu 8-10% anual si în care s-ar putea încheia mai multe fuziuni si achizitii în urmatoarele 24 de luni.

Astfel, numai primii doi jucatori din aceasta piata, MedLife si Regina Maria, au anuntat investitii de peste 14 milioane euro în acest an, se arata intr-o analiza realizata de Mediafax.

“2015 va reprezenta unul din cei mai importanti ani în dezvoltarea MedLife prin prisma investitiilor pe care vrem sa le derulam. Intentionam sa ne consolidam pozitia de lider pe toate segmentele de business si sa investim în retelele proprii de clinici, spitale, laboratoare si farmacii. În plus, vrem sa derulam 2-3 achizitii la nivel regional. Nu excludem nici achizitia unor pachete majoritare de actiuni ale unor jucatori din top 10 de pe piata serviciilor medicale, indiferent de dimensiunea acestora, în masura în care vor exista astfel de oferte. Valoarea totala a investitiilor va depasi 10 milioane de euro”, declara Mihai Marcu, presedintele Consiliului de Administratie al MedLife.

MedLife vrea sa dezvolte si segmentul de spitale, avand în plan o sectie de cardiologie interventionala si un spital multidisciplinar care va oferi asistenta medicala în regim de spitalizare de zi, ambele în Bucuresti. Compania vrea sa deschida în acest an clinici în Craiova, Cluj, Pitesti, Ploiesti si Bucuresti.
La randul sau, compania de servicii medicale private Regina Maria va derula si în 2015 investitii de peste 4 milioane de euro în extinderea retelei, dar si în consolidarea pozitiei clinicilor si spitalelor pe care le detine în prezent.

“Bugetul de investitii va fi sensibil mai mare decat cel din 2014. Investitiile vor fi în noi locatii, în zona de spitale, pe care le avem. (…) Focusul ramane în continuare pe calitate, pe trainingul oamenilor, pe loializarea medicilor buni, pe sanatatea femeii si a copilului. Pe nise nu vrem sa intram, pentru ca suntem un jucator universal. În principiu, preferam deschiderile de clinici proprii, nu achizitii”, a aratat Fady Chreih, directorul executiv al Regina Maria.

Chreih spune ca vizeaza orasele mari, care pot sustine investitii de 800.000 – 1 milion euro în zona medicala. În prezent, compania este prezenta cu policlinici, în afara de Bucuresti, în Bacau, Brasov, Constanta, Craiova, Cluj-Napoca si Pitesti.

Pe partea de spitale, Regina Maria dezvolta o noua sectie de gastroenterologie în cadrul Euroclinic din Bucuresti, care presupune investitii de cateva sute de mii de euro în echipamente si un nou bloc operator. Pe viitor, compania are în plan continuarea dezvoltarii zonei de pediatrie, pe chirurgie generala, ORL si ortopedie pediatrica.

Investitii în extinderea activitatii au anuntat si Sanador, Gral, Medicover si Polisano.

Totodata, atat seful MedLife, cat si consultantul în domeniu, Sergiu Negut, fost director executiv al Regina Maria, spun ca vor avea loc mai multe fuziuni si achizitii în urmatoarele 12 luni si cel putin o tranzactie mare în urmatoarele 24 de luni.

“În 2009-2010 au avut loc niste achizitii în piata, în 2010-2011 s-a vazut un val de investitii urias, disproportionat de mare comparativ cu orice perioada anteriora si orice perioada de dupa. Investitiile astea au rezultat, pentru ca ele au fost sincronizate, iar piata nu a crescut la fel de repede cu ritmul investitiilor, în rezultate financiare proaste pentru majoritatea jucatorilor din piata. În anii urmatori 2011-2012 deja au fost ani foarte prosti ca nivel de profitabilitate pentru aproape tot topul de clinici medicale private. Ce se întampla acum este ca, prin limitarea investitiilor, majoritatea jucatorilor pun mai putin bani pentru dezvoltari noi si vedem la nivel de 2013 si 2014 o îmbunatatire a rezultatelor financiare”, declara Negut în luna noiembrie.

El spune ca aceasta îmbunatatire a indicatorilor financiari anticipeaza un nou val de achizitii si fuziuni în piata, influentate si de posibilele exit-uri ale unor fonduri de investitii de pe piata de profil.

“Aceste fuziuni si achizitii nu tin neaparat de ciclicitatea economiei, ci de faptul ca am avut un val de achizitii cu investitori financiari în urma cu patru-cinci ani, asta este durata medie în care un fond tine bani într-o investitie, deci pentru ei ar putea fi o oportunitate de a lua în calcul un exit. Orice situatie de acest gen atrage dupa sine, înainte sau dupa, achizitii suplimentare de entitati mai mici si asta creeaza o oportunitate ca piata sa înceapa sa se miste. O sa vedem în urmatoarele 12 luni cateva fuziuni sí achizitii în piata si cu siguranta în urmatoarele 24 de luni cel putin o tranzactie mare”, a aratat Negut.
MedLife si Regina Maria au în actionariat fonduri de investitii. În 2006, familia Marcu a cedat 20% din actiunile MedLife catre IFC. Ulterior, în 2009, compania de administrare a investitiilor Société Générale Assset Management (SGAM), o subsidiara a grupului Société Générale, a achizitionat 36,25% din actiunile MedLife, pentru aproximativ 20 milioane euro.

În 2007, 3TS Capital Partners, administratorul fondului 3i, a cumparat 49% din actiunile retelei de clinici Centrul Medical Unirea (în prezent Regina Maria – n.r.), pachet vandut în 2010 fondului de investitii Advent International. În cadrul aceleeasi tranzactii Advent a cumparat si 31% din participatia detinuta la Centrul Medical Unirea de familia Enayati, fondatoarea retelei. În prezent, Advent detine 80% din Regina Maria.
Un alt jucator important este Medicover Romania, parte a grupului suedez Medicover, fondat de omul de afaceri Jonas af Jochnick, care mai detine si companiile Oriflame si Oresa Ventures.

Cea mai mare parte a companiilor de servicii medicale private de pe piata locala, precum Sanador, Gral Medical, Polisano, sunt însa afaceri de familie.

Presedintele operatorului de servicii medicale MedLife apreciaza ca va avea loc o repozitionare a jucatorilor locali, acestia urmand fie sa îsi consolideze pozitia la nivel regional prin începerea unor investitii de mari dimensiuni si sa intre în competitie directa cu jucatorii de impact la nivel national, fie sa se concentreze pe domenii medicale de nisa, specializate.

Piata serviciilor medicale private însumeaza aproximativ 600 milioane euro dintr-un total de peste 5,5 miliarde euro cat reprezinta întregul segment de servicii medicale (privat si de stat).

Leave a Reply

Your email address will not be published.